Tabu – om skam, skyld og hvad tabu er for et monster

Model: Agape Rigger: Lars Hærvig Foto: Bastian Larsen
Model: Agape
Rigger: Lars Hærvig
Foto: Bastian Larsen

Hvorfor er nogle ting tabu? Hvad betyder det for de ting du har lyst til at gøre og hvad gør det ved dig? I denne artikel vil jeg beskrive hvad tabu er for mig og hvad det betyder for det vi gør. Jeg kommer også ind på hvad man kan gøre for at slippe fri af tabu og hvad der er normen.

Tabu er oprindeligt en metode til at regulere social og religiøs adfærd i et samfund. (Se Den store danske) Tabu anvendes også om et område eller emne som man i en kultur ikke beskæftiger sig med fordi det vækker stærke følelser, fx af skam eller blufærdighed (kilde ordnet.dk) Her syntes jeg det er interessant at overveje hvad der kommer først: Ensomhed er et tabu i danmark, men føler man skam fordi man er ensom eller fordi ensomhed er et tabu? Er det tabu’et eller genstanden for tabuet der giver følelsen af skam? Er det de stærke følelser der skaber et tabu – eller er det tabu’et der skaber de stærke følelser?

Tabu eller skam? – hvad kommer først?

Jeg er nok ikke den eneste der voksede op med et behov for at være helt normal – være lige som mine kammerater, at vores familie var lige som alle de andre familier. Dette behov for at overholde “normen” – sådan som “man” er – har sikkert gjort at alt hvad der faldt lidt udenfor blev forkastet eller afvist.

BDSM og i særdeleshed bondage har været en del af min seksualitet hele mit liv, men jeg fandt først ud af det da jeg var 40år og et sted i livet hvor jeg følte at jeg kunne bryde ud fra normen, ikke længere ville følge normen, men min egen lyst. Som teenager havde jeg fantasier om at binde kæresten til sengen, men da jeg ikke så det nogen steder, ikke så det i magasiner, så tænkte jeg at det var noget man ikke gjorde og fik den fantasi begravet til jeg blev så gammel at jeg begyndte at følge de ting jeg havde lyst til og lærte at se stort på hvad andre mon tænkte. I dag tilbyder jeg bla. sessioner indenfor bondage, meditation og mindfulness hvor jeg anvender bondage som et middel til afstressning og skabe ro i kroppen og og stresse af. Jeg støder derfor ofte på den kendsgerning at bondage er en tabu belagt seksualitet og de begrænsninger og udfordringer det medfører.

Hvorfor er noget tabu?

I forskellige sociale grupper vil der være forskellige ting der er tabu eller et tabu kan være større eller mindre. Det kan være religiøse, sociale eller samfundsmæssige årsager til at noget er tabu. Hvorfor er noget tabu? Er det noget vi har brug for i vores samfund eller bør det bekæmpes?

Jeg tror at tabu i dag opstår og eksisterer fordi et emne bliver fortiet, de professionelle der burde informere og arbejde med et emne, måske nok arbejder med det, men har berøringsangst og undgår emnet, mens de personer der oplever samme emne, fx handicappede med et naturligt seksuelt behov føler at deres behov eller problem bliver ignoreret og er usynlig i samfundet og derfor tør de ikke være åbne om det og så tier de. Emnet bliver fortiet og undertrykt af begge parter og så har vi et tabu – et emne man ikke snakker om og man helst skal holde sig fra, da det er ubekvemt at snakke om.

Der er mange ting der er tabu og nogle af de store er seksuelle minoriteter (fx. trans- og homo- seksuelle) og her skriver jeg meget bevist ikke seksuelle afvigelser da det jo netop stempler de personer og dermed skaber et tabu/skam syndrom. Handikappedes seksualitet, prostitution og psykiske lidelser er også store tabu områder. Ensomhed, menstruation, mastubation,………. Jeg ser generelt to forskellige typer af tabu. Dem der handler om en persons lyst, interesse, seksualitet som af samfundsnormen ses som anderledes og derfor tabu. Den anden er de personer der er udfordret eller fx lider af en sygdom hvor de ikke føler at der er nogen at snakke med om emnet, hjælp til at føle sig som en del af det omgivende samfund.

En ting der gør at et tabu fastholdes – forbliver et tabu – er at når først et tabu er etableret – og man ikke længere snakker om dét, så danner det grobund for fordomme – alle har en mening uden faktisk at ane hat om det specifikke emne. Fx. har jeg fundet ud af at folk generelt forbinder bondage med vold, tvang og sex – og tjaa, bondage KAN være tvang – som en del af en dominans leg, men det kan være så meget andet, som nærvær og meditation – men folk holder op med at lytte når de hører ordet bondage for deres fordomme lukker af for at hører om hvad det også kan være. Dermed fastholdes tabuet. Folk ønsker ikke at snakke om det da det ikke er noget de ønsker at vide noget om da de tror at det er noget ”grimt/ farligt/ ubehageligt”.

Tabu’er lever og er selvforsynende. Når ingen taler om det, når det lever i det skjulte, så er der ingen at dele det med, og så fastholdes vi alle i at tabu’erne lever og har det godt. Det har den konsekvens at ting der burde være naturlige bliver fastholdt i et forkvaklet forhold af fortielse, skam og og fordomme.

Tabu’er – Nej Tak!

bondage
Model: Brittth

Jeg mener at tabu generelt er noget skidt og de skal nedbrydes. Jeg mener at våbnet er:

  • Vær åben og ærlig om hvem og hvad du er – og hav tillid til at omverdenen accepterer det.
  • Vær rummelig og accepterende overfor andres måde at være på.
  • Vær nysgerrig og spørg når du møder noget nyt.

Hvis du oplever at du er ramt af et tabu eller føler skam – Hvad kan du gøre og hvor kan du så få hjælp? – Jeg mener at hvis det at føle skam forhindrer dig i at gøre hvad du egentlig har lyst til eller det forhindrer dig i at blive set eller hørt som den du er, så skal der gøres noget. Er det tabu du oplever af den førstnævnte slags, så er mit råd at søg efter ligesindede på nettet, find fora og interessegrupper der har samme interesse som dig og derigennem møde ligesindede og åbensindede personer. ER det tabu du oplever af sidstnævnte slags er mit råd det samme – med den tilføjelse at der kan være hjælp at hente hos seriøse professionelle med de rette kompetencer.

Artiklen er oprindeligt postet i Moola’s online magasin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.